VIDEO: Dame domače glasbe (2002 – 2012)

18.8.2012 | 10:30

VIDEO: Dame domače glasbe (2002 – 2012)

Bilo je pred desetimi leti, ko se je moja želja, spoznati in se srečevati s pevkami domače glasbe, v mesecu novembru uresničila. Na prvem srečanju nas je bilo šest, nato pa je iz leta v leto število članic naraščalo in tako nas je danes v klubu Dam domače glasbe že 29, trideseta članica, Majda Korošec – (ans. Nika Zajca), pa nas je v januarju 2010 za večno zapustila.

Srečujemo se štirikrat letno, hodimo na izlete, ki ga vsako leto pripravi ena članica in tako spoznavamo njene domače kraje in znamenitosti.

Ker smo precej kritične do kakovostnega javnega nastopanja v domači glasbi, v svoje vrste sprejemamo res najboljše in najbolj prepoznavne pevke in instrumentalistke, ki so (bile!) v letih svojega aktivnega nastopanja pustile neizbrisen pečat ter s svojim podajanjem in muziciranjem obogatile našo domačo glasbo.

Nekatere naše članice so si ob druženju, poleg izmenjavanj mnenj in bogatih izkušenj, želele še nekaj več in tako smo pričele skupaj prepevati in kmalu so sledili prvi nastopi. V teh desetih letih se jih je nabralo kar nekaj in sicer:

1.nastop: 17.04.2004 – 50 let ans.Štirje kovači v Slovenj Gradcu
2.nastop: 27.05.2006 – koncert Marije Ahačič Pollak v Tržiču
3.nastop: 20.05.2007 – koncert Jožice Mavsar v Novem mestu
4.nastop: 19.09.2008 – Noč Modrijanov na Dobrni
5.nastop: 05.11.2009 – koncert Prifarskih muzikantov v Cankarjevem domu v Ljubljani
6.nastop: 30.11.2009 – Pod Roglo se poje in igra – koncert Radia Rogla v Slov.Konjicah
7.nastop: 15.05.2010 – Alpski večer na Bledu
8.nastop: 28.05.2010 – Polje, kdo bo tebe ljubil – koncert ans.Ekart v Staršah pri Mariboru
9.nastop: 04.06.2010 – koncert Prifarskih muzikantov na Studencu pri Domžalah
10.nastop: 06.11.2010 – 56 let Štirih kovačev v Slov.Gradcu
11.nastop: 27.05.2011 – koncert Jodelexpressa na Studencu pri Domžalah
12.nastop: 18.10.2012 – koncert Družine Galič ob 20.letnici v Žalcu

V letu 2004 smo Dame domače glasbe naredile prve posnetke v studiu Zlati zvoki na Izlakah, vmes smo še snemale na Radiu Maribor, ter junija letos zaključile s snemanjem skladb/pesmi za zgoščenko, ki bo izšla na začetku prihodnjega leta, ko bomo pričele s praznovanjem svoje desetletnice.

DAME DOMAČE GLASBE SMO:

1.Marija AHAČIČ POLLAK – ans.bratov Avsenik
2.Jožica BRDNIK – ans.Ivana Ruparja, ans.Laufarji
3.Romana CAFUTA – ans.Braneta Klavžarja
4.Cita GALIČ – ans.Slovenija, Družina Galič
5.Jelka HAFNER – ans.Igor in zlati zvoki
6.Ingrid BRUEGGERMAN HUBERTI – ans.Slovenski muzikantje
7.Joži KALIŠNIK – ans.bratov Avsenik
8.Barbara KOLARIČ – ans.Ekart
9.Darja KOSEC – ans.Slovenski kvintet
10.Stanka KOVAČIČ – ans.Borisa Kovačiča
11.Erna KRAMER – sestre Potočnik, ans.Dobri znanci
12.Jožica MAVSAR – ans.Petra Finka
13.Majda PETAN – ans.Štajerski vagabundi
14.Jelka POTOČNIK – sestre Potočnik, ans.Dobri znanci
15.Ema PRODNIK – ans.bratov Avsenik
16.Majda RENKO PETRIČ – ans.Vilija Petriča
17.Ana RESNIK – ans.Maksa Kumra
18.Renata SMOLNIKAR – ans.Razpotniki
19.Marta STARE – ans.Rž
20.Blanka SVENŠEK – ans.Ekart
21.Jožica SVETE ŠIRCA – ans.bratov Avsenik
22.Hermina ŠEGOVC – ans.Štirje kovači
23.Vera ŠOLINC – ans.Gašperji, ans.Vera & Originali
24.Jožica GABRIJEL VIDIC – ans.Marela
25.Tatjana VIDMAR – sestre Potočnik, ans.Dobri znanci
26.Brigita VRHOVNIK DORIČ – ans.Nagelj, ans.Jodelexpress
27.Erika ZAKONJŠEK – ans.Slovenija
28.Anita ZORE – ans.Slovenski muzikantje, Alpski kvintet
29.Sonja ZUPAN – ans.Zupan

Predsednici:
Majda Renko Petrič (2002 – 2007)
Stanka Kovačič (2007 – 2012)

Ideja ter zapis: Cita Galič

Video: Miran Klevišar

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto tri in pet: