Vaše opozorilo: Ambrozija v Prečni

31.7.2012 | 14:30

Vaše opozorilo: Ambrozija v Prečni

Oglašam se iz naselja Prečna v Mestni občini Novo mesto. Že nekaj časa opažam, da se je ob lokalni cesti proti Straži oziroma proti Podgori pojavila ambrozija. Naj povem, da ambrozija raste neposredno ob vozišču z leve in desne strani v dolžini okoli 700 metrov. Upam, da bodo pristojne službe ukrepale.

Kako sanirati, kakšni so ukrepi in dolžnosti posameznikov, si lahko preberemo na povezavi o ambroziji v Sloveniji.

Lep pozdrav
Sikošek iz Prečne

Galerija

precna-001
precna-002
precna-003
precna-004
precna-005
precna-006
precna-007

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

31.7.2012Oceni škoda  

To ni še nič, peljite se od Dolenjskih Toplic proti Podturnu, tam je več tega v neposredni bližini hiš. Zelo težko razumem, takšno ignoranco vaščanov Sel, a res ne vedo, da bo to škodovalo njim in njihovim otrokom.

31.7.2012Oceni iva 

Škodovalo bo le tistim, ki so alergični na cvetni prah te rastline. Žal menim, da jo je nemogoče zatreti, ker je rastlina zelo iznajdljiva. Ko cestna služba naredi košnjo ob bankinah, jo potem opazujem, kako zacveti čisto pri tleh. To ti je kot regrad na vrtni trati: nižje kot kosiš trato, še nižje nastavi cvetove in lučke.

1.8.2012Oceni Ramiz 

Zapeljite se iz Trebnjega proti Dobrniču, čez Grmado, ali pa med Zagorico in Dobravo. Ambrozije za izvoz...

1.8.2012Oceni bjonda 

Ambrozija raste tudi v središču Trebnjega ob pločniku trgovine KZ Stari trg, upam da bodo "sanitarci" ukrepali, če seveda niso na dopustu :-)))

1.8.2012Oceni šoki 

kaj pa če bi CP NM poškropilo pas ob cesti, verjetno ni denarja ali pa nimajo časa? Enako je ob cestah v Beli krajini, katastrofa..

1.8.2012Oceni nero 

Zapejite se po cesti Črnomelj - Vinica, pa boste videli, koliko je tega. Tam ne raste ambrozija samo ob cesti, ampak so je polni travniki. Sploh pa je tam kriv eden od lastnikov travnikov, ki se požvižga na to in mu je vseeno kaj raste na njih, a misli da je najbolj pameten in pa dober kmet.

2.8.2012Oceni Vse se da, če je volja 

Iva, res rastlina škodi samo alergikom. Ampak ko jo je zadosti, VSI ki so v njeni bližini postanejo - hudi alergiki. Ni torej vprašanje DA ali NE, ampak le KDAJ. Začne ob cesti, potem pa s svojo senco in koreninami počasi izriva ostale rastline. Te počasi propadejo, travnik ali njiva pa postanejo polni strupene Ambrozije. Če ste gledali zadnjič posnetek na TV - v Ameriki zaradi suše žito sploh ni zraslo. So pa zato njive na debelo prekrite s čudovito zeleno Ambrozijo. In ni res, da se je ne da uničiti. Pa kako preprosto je to. Ko se pojavijo prvi primerki, jo samo lepo sproti puliš. Če pa čakaš leta in leta ter tarnaš nad občino, pa kumunalo pa kaj vem kom še, se pa tako razmnoži, da se je res ne da več ustaviti. Živim v okolju, ki je prepredno z Ambrozijo. Le okoli naše hiše je ni. Ker jo redno pulim. Vsako leto za to porabim približno uro svojega časa.

2.8.2012Oceni herbicid 

Vem da ni najbolj ekološko ampak jaz sem jo poškropil z boomefektom in imam ambrozijo samo še na slikah...v glavnem treba jo omejiti dokler je še čas,......

3.8.2012Oceni Boomefekt 

Edino pravilno bi bilo takoj poškropiti, vendar ambrozija že prehaja v fazo cvetenja, nihče se ne zgane. Prava žarišča so ob cestah, sramota za to državo! Veliko otrok bo to kmalu občutilo na svojih dihalih, poterm pa k zdravniku, starši bolniška in nato vako leto hujše.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava