PUM iz Novega mesta spoznaval zaklade Dunaja

13.7.2012 | 10:40

PUM iz Novega mesta spoznaval zaklade Dunaja
PUM iz Novega mesta spoznaval zaklade Dunaja

Program PUM (Projektno učenje za mlajše odrasle) se je v lanskem vključil v mednarodni projekt Grundtvig Učna partnerstva – EU Treasure Hunt. Projekt se odvija v okviru programa Vseživljenjsko učenje, finančno pa je podprt s strani Evropske unije. Poleg novomeškega PUM-a v projektu sodelujejo še partnerske organizacije iz Italije, Avstrije, Španije, Velike Britanije in Cipra. Aktivnosti projekta potekajo od oktobra 2011, zaključek pa je načrtovan v mesecu juliju 2013. Tekom dvoletnega projekta imamo tako udeleženci programa PUM skupaj z mentorji priložnost obiskati in spoznati vse partnerske države, hkrati pa odkrivati »evropske zaklade« na različne teme – umetnost, zgodovina, arhitektura in kulinarika.

V februarju smo PUMovci ter ostali udeleženci partnerskih držav gostovali na Cipru, konec junija pa smo se za štiri dni odpravili v prestolnico sosednje Avstrije, kjer so nas aktivnosti vodile po poti zgodovine.

PRIPRAVE NA MOBILNOST

PUMovci smo se na srečanje pripravljali tri mesece. Načrtovali in izpeljali smo Foto-video projekt, v katerem smo raziskovali zgodovino Novega mesta. Za ta namen smo gradivo o našem mestu iskali na spletu, pomoč pri iskanju informacij so nam ponudili v Knjižnici Mirana Jarca, v Dolenjskem muzeju smo se poučili o zgodovini Novega mesta med leti 1848–1918, pomembne napotke za naš projekt pa smo našli tudi v Turistično informacijskem centru Novo mesto. Naše nadaljnje delo je potekalo na terenu; pod mentorstvom fotografa Dušana Smodeja smo raziskovali in fotografirali znamenitosti dolenjske prestolnice. Cilj raziskovanja je bila postavitev fotografske razstave, ki smo jo poimenovali Staro Novo mesto, ogledati pa si jo je možno v Galeriji Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto. Za zaključek projekta smo izdelali promocijski video, ki prikazuje naše projektne aktivnosti.

OBISK DUNAJA

21. junija zjutraj smo se PUMovci odpravili proti Dunaju. Seveda z velikimi pričakovanji. Po dolgih sedmih urah vožnje z vlakom in vmesnimi prestopanji smo prispeli na cilj. Čeprav smo bili na moč utrujeni, se je naša skupina z udeležencema iz Italije dogovorila za skupno večerjo v centru mesta, kjer smo se spoznali in podelili prigode s potovanja. Prihodnji dan so se pričele organizirane aktivnosti; partnerska organizacija z Dunaja – Zavod za promocijo večjezičnosti, medkulturne kompetence in enakega obravnavanja – je za nas organizirala voden ogled Katedrale sv. Štefana, ki se nahaja v samem centru mesta. Ogledali smo si notranjost cerkve in izvedeli nekaj pomembnih informacij o njeni zgodovini. Imenovana je za najpomembnejšo gotsko stavbo v Avstriji, zgrajena je bila v začetku 12. stoletja, do danes večkrat obnovljena ipd. Najprej nas je vodič popeljal na ogled cerkvene ladje, nato pa smo se spustili pod zemljo, kjer smo si ogledali katakombo (podzemno pokopališče). V njej se nahajajo posmrtni ostanki škofov in vladarjev, med drugim tudi grobnica Marije Terezije. Čakal nas je še vzpon na podstrešje katedrale in balkon, od koder smo imeli čudovit razgled po okolici.

Naslednji dan smo imeli nove aktivnosti; naši gostitelji so za nas pripravili nalogo, da v skupinah poiščemo znamenitosti s seznama ter se pred njimi fotografiramo. Naloga se je imenovala »Treasure hunt in the city«. Dan za takšno aktivnost ni bil najprimernejši, saj nas je ves čas spremljalo rahlo deževje. Prva pomembna točka je bil Dvorec Schönbrunn, znan po barvitem parku, fontanah in labirintu. Pred njim smo se fotografirali, se sprehodili po parku, za ogled notranjosti pa žal ni bilo dovolj časa, saj smo morali nadaljevati z iskanjem naslednje znamenitosti. Odpravili smo se proti Državni operi. Stavbo smo občudovali le od zunaj, čeprav je marsikoga od nas zamikalo, da bi si ogledal tudi kakšno predstavo. Čas nas je preganjal, tako da smo odhiteli pred znameniti Dunajski parlament, nato preizkusili ponudbo zabaviščnega parka Prater itd. Ves ta čas, ko smo iskali dunajske zaklade, pa smo se od točke do točke vozili s podzemno železnico. Je najcenejši, najhitrejši in najbolj uporabljen javni prevoz na Dunaju.

Zadnji dan srečanja je bil namenjen partnerskemu sestanku, na katerem smo izvedli evalvacijo obiska in se dogovorili o poteku prihodnjih aktivnosti. Slovo je bilo zaradi novih prijateljstev težje, kakor smo pričakovali. Zato se že veselimo naslednjega srečanja, ki ga konec novembra gosti Španija, tema obiska pa bo posvečena arhitekturi.

Maja Regina

Galerija

Cerkev sv. Stefana
Cerkev sv. Stefana1
Cerkev sv. Stefana2
skupinska
Fontana Schonbrunn
Katedrala sv. Stefana
Marija Terezija
Muzej Albertina
Na poti domov
Občina_Dunaj
PalaÄŤa Schonbrunn
Park Schonbrunn
Parlament
Parlament1
Podzmemna
Poslovilno fotografiranje
Prater
Prater1
Pred cerkvijo sv. Stefana
Pred katedralo
Predstavitev_projekti
Skupni obrok
Uvodni_dan_predstavitev
Zbor
Znamenitost1
Znamenitost2

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava