Obisk Dušana Jovanovića v novomeški Knjižnici Mirana Jarca

16.6.2012 | 08:50

Obisk Dušana Jovanovića v novomeški Knjižnici Mirana Jarca
Obisk Dušana Jovanovića v novomeški Knjižnici Mirana Jarca

V okviru Tedna kultur, ki ga organizira novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, je v četrtek, 14. junija 2012, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto gostila enega najbolj plodovitih in prepoznavnih slovenskih ustvarjalcev, dramatika, režiserja, esejista in v zadnjem času tudi pesnika Dušana Jovanovića.

Umetnik, sicer rojen v Beogradu, od začetka petdesetih let živi v Ljubljani, kjer je študiral angleščino in francoščino ter kasneje še režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Bil je eden od ustanoviteljev Gledališča Pupilije Ferkeverk, soustanovitelj in direktor Eksperimentalnega gledališča Glej, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, predaval je režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, uveljavil pa se je tudi kot pisec kolumn in še bi lahko naštevali. Za svoje delo je prejel tako nagrado Prešernovega sklada (1979) kot Prešernovo nagrado (1990), Rožančevo nagrado za knjigo esejev Svet je drama (2008), je tudi večkratni dobitnik Grumove nagrade in številnih drugih.

Kljub temu, da lahko njegovo dramatiko opišemo kot avantgardno in groteskno, se je Dušan Jovanović izkazal kot zelo zanimiv in zabaven sogovornik, izreden govornik, vešč komuniciranja s publiko, pa vseeno preprost in dostopen. Obiskovalcem je osvetlil ozadje nastajanja svojih projektov in pripovedovanje začinil s številnimi izkušnjami in pripetljaji s priznanimi slovenskimi in tujimi umetniki.

Največji izziv in veselje mu predstavljajo sodobni gledališki projekti, ki izstopajo bodisi po vsebini, bodisi po izvedbi, kljub temu pa se seveda loteva tudi klasičnih repertoarnih gledaliških programov, ki vključujejo gledališke uprizoritve del mojstrov dramske umetnosti. Pisanja poezije se je lotil povsem naključno, po naročilu, kljub temu pa je bila že njegova prva zbirka Nisem nominirana za Veronikino nagrado. Prebral nam je svoji pesmi po lastnem izboru; prva iskreno govori o tem, česa vse v življenju (še) ni storil, druga pa je posvečena njegovi življenjski sopotnici Mileni Zupančič, obe pa sta prav gotovo k branju pritegnili prenekaterega obiskovalca, ki njegove pesniške zbirke še ni prebral. Dramo Ekshibicionist je izdal pod psevdonimom O. J. Traven in bil svojo identiteto primoran razkriti šele ob prejemu Grumove nagrade, da so mu lahko nakazali zasluženi honorar. Obiskovalcem je razkril tudi, kako se je odločil za izbrani psevdonim, ki je dobro premišljen in nikakor ne naključen. Skratka, večer z zanimivim gostom, ki ga je spretno povezovala Alenka Murgelj, je kljub številnim vprašanjem obiskovalcev (pre)hitro minil, od popolnega pa ga je tako ločila le nekoliko nižja udeležba obiskovalcev od pričakovane. Druženje z umetnikom se je nadaljevalo s slastno pogostitvijo, za katero je poskrbelo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Bojana Medle
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

knjiznica-000
knjiznica-001
knjiznica-002

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava