Franci Grajš osvojil svetovni pokal

9.5.2012 | 09:30

Franci Grajš osvojil svetovni pokal
Franci Grajš osvojil svetovni pokal

25-letni Suhokranjec je v zbirko številnih medalj s svetovnih prvenstev v tajskem boksu dodal še tisto zadnjo, ki je do sedaj v vitrini ni bilo. V včerajšnjem finalu je suvereno opravil z iranskim herojem Jaferjem Ahmadijem in postal najboljši borec letošnjega svetovnega pokala v iranskem Teheranu.

Spomnimo, Franci je v četrtfinalu suvereno z nokavtom v tretji rundi opravil z 203 cm visokim Rusom Rasulom Kadimagomedovim. To je očitno prestrašilo Bošnjaka Đenana Muminovića, ki se v polfinalu ni prikazal in Slovenec je avtomatično napredoval v finale. Tam so ga poleg iranskega popularnega borca Jaferja Amhadija čakali neporavnani računi iz leta 2007, ko je zaradi poškodbe kolena moral predati nastop v finalu svetovnega prvenstva na Tajskem prav proti omenjenemu nasprotniku.

Toda Ahmadi usodi, ki ga je lovila pet let, ni uspel ubežati – z Grajšem sta končno pomerila moči. Ob bučni podpori domačega občinstva je Ahmadi začel silovito, kar je na Azadi stadionu sprožilo začetni val navdušenja, ki pa se je kaj kmalu začel razbijati na čereh. Član novomeškega Scorpion gyma je hitro zaustavil začetni naval Iranca in našel pravo razdaljo, s katere je z levimi direkti in desnimi low-kicki začel razbijati obrambo Iranca. Ahmadiju je sicer uspelo izsiliti nekaj izmenjav, vendar v njih ni dosegel bistvenejšega uspeha, zato je začel vidno popuščati, Grajš pa je iz sekunde v sekundo stopnjeval tempo. Desni middle kick je bil udarec, ki je začel agonijo Iranca. Z njim je Franci onesposobil nasprotnikovo prvo roko in na vrsti je bilo prvo sodnikovo štetje. Ahmadi je dvoboj nadaljeval in le nekaj sekund za tem ga je rešil zvonec, ki je oznanil konec prve runde. Iranec je z bolečino v roki odšel v svoj kot, iz katerega pa se ni več vrnil. Dvoboj je še pred začetkom druge runde predal in veselje v slovenskem taboru se je lahko začelo.

Franci Grajš si je poleg spoštovanja, ki ga je pridobil od domačinov za zmago nad njihovim junakom, pridobil tudi povabila na velike profesionalne dogodke v Braziliji in Franciji. K uvrstitvi med štiri najboljše profesionalce na svetu do 85 kilogramov, z dvema srebrnima medaljama in eno bronasto s svetovnih prvenstev ter srebrni medalji z evropskega prvenstva, kot večkratni državni prvak, si je najuspešnejši slovenski tajski boksar vseh časov priboril še zlato medaljo s svetovnega pokala. Poleg vseh naštetih odličij pa je edini športnik Mestne občine Novo mesto v moški konkurenci, ki je že dve leti zaporedoma (2010 in 2011) prejemnik srebrnega znaka Olimpijskega komiteja Slovenije za vrhunske športne dosežke.

Pravkar minuli svetovni pokal je potekal v izjemnem gostoljubju in prijaznosti domačinov pod geslom“Mir, šport in prijateljstvo preko tajskega boksa”. V iransko prestolnico je na povabilo organizatorja, svetovne organizacije IFMA in iranskega predsednika, pripotovalo 210 najboljših tekmovalcev iz 54. držav sveta.

AKADEMIJA TAJSKEGA BOKSA
MUAY THAI GYM SCORPION

Galerija

teheran-001
teheran-002
teheran-003
teheran-004
teheran-005
teheran-006
teheran-007

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava