Na odru ljubljanske Opere tudi dolenjski in belokranjski plesi

19.4.2012 | 08:50

Plesi iz Bele krajine

Plesi iz Bele krajine

V opernih hišah smo že vajeni predstav s pravljično tematiko, a pretekli konec tedna je bilo v prenovljeni ljubljanski Operi nekoliko drugače. V njej je potekal koncert »Čudežne goslice« po istoimenski ljudski pravljici, tokrat pa so namesto opernih in baletnih oblačil na odru prvič zašumela folklorna krila. V soboto so namreč v Operi premierno nastopili člani Folklorne skupine Tine Rožanc in koncert ponovili v nedeljo.

Folklorna skupina Tine Rožanc, ena najuspešnejših skupin na tem področju v Sloveniji, je v ljubljanski Operi v soboto, 14., in nedeljo 15. aprila, priredila koncert z naslovom Čudežne goslice, ki ga je posnela tudi RTV Slovenija. Skupina že 63 let ohranja in predstavlja plesno, pevsko in oblačilno dediščino, v slovensko ljudsko izročilo pa sodijo tudi druge zvrsti ljudskega ustvarjanja, za katere si folklorniki ne želijo, da bi prešle v pozabo. Zato so letos združili glasbo in ples z že skoraj pozabljeno dobrepoljsko ljudsko pravljico Čudežne goslice in po svoje priredili njen zaključek.

Pravljica govori o hlapcu, ki je za plačilo prejel gosli s čudežno močjo, da so vsakogar zapeljale v ples, ob njegovi smrti pa so skrivnostno izginile. V koncertni različici pravljice je hlapec na smrtni postelji gosli predal revnemu pastirčku, ki je z njimi še naprej širil ljubezen do plesa. Tako se je odpravil po naši deželi in razveseljeval ljudi ob različnih priložnostih. Med vsako plesno točko je žametni glas pravljičarja pripovedoval pravljico, ki je hkrati pomenila uvod v posamezno plesno oz. glasbeno zgodbo, v ozadju pa ga je dopolnjevala animacija.

Z raznolikim koncertnim programom se je na odru predstavilo preko 120 nastopajočih in navdušilo polno dvorano. Posebnost je bila zagotovo skupna točka mladinske in veteranske skupine, ki je zopet dokazala, da leta v plesu ne predstavljajo ovir. Osvežili so tudi dva spleta plesov, ki se nista plesala že vrsto let, širši javnosti pa so se prvič predstavili s povsem novim spletom prekmurskih plesov Sreča(nje). S svojo simpatičnostjo so gledalce tako kot vedno prepričali otroci, ki so letos prvič zaplesali v svojih novih folklornih kostumih. Za popestritev pa sta poskrbela tudi tamburaški in alpski orkester.

V dvorani je bilo oba dni čutiti pozitivno energijo, občinstvo pa je nastopajoče vsakič pospremil z odra z zelo bučnim aplavzom.

Tamara Želimorski

Galerija

Bloški pastirji
Nastop otroške skupine
Plesi iz Bele krajine
Splet bloških plesov
Splet dolenjskih plesov
Splet koroških plesov

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava