Začutili pravo sLOVEnijo

12.4.2012 | 11:00

Začutili pravo sLOVEnijo
Začutili pravo sLOVEnijo

V projektu Šolska partnerstva Comenius - EUSOLA nadaljujemo z aktivnostmi. Tesno spletene prijateljske vezi s portugalskimi dijaki, ki smo jih srednješolci Gimnazije Črnomelj utrdili prejšnji mesec v Lizboni, smo še okrepili s petdnevnim druženjem v Sloveniji.

Najprej smo jim želeli pokazati našo domačo pokrajino, zato smo pot začeli v Beli krajini. Navdušila jih je zelena pokrajina in čista reka Kolpa. Zelo jim je bila všeč naša kulturna dediščina, katero so jim predstavili na Šokčevem dvoru v Žuničih. Navdušeni so bili nad belokranjsko hrano. Najbolj so si zapomnili pogačo, saj so jo poskusili sami speči pri Mojci Kramarič.

Naslednji dan smo si ogledali najstarejše slovensko mesto Ptuj in se odpeljali do evropske prestolnice kulture 2012, Maribora. Prespali smo na Pohorju, večerni pogled na štajersko prestolnico je bil za portugalske prijatelje nepozaben. Naslednje jutro, na prvi april, nas je presenetila prava zimska idila. Naši gostje so bili naravnost navdušeni, saj se jih kar nekaj še nikoli ni srečalo s snegom. Za dokaz njihovem staršem, da to ni le prvo aprilska šala, smo se nekajkrat poslikali.

Z zasneženega Pohorja smo pot nadaljevali proti Gorenjski, kjer so občudovali visoke gore, sprehodili smo se po Vintgarju in ob pogledu na bele labode v temnomodrem jezeru poskusili tradicionalno blejsko kremno rezino.

Enodnevni izlet smo zaključili v Ljubljani. Presenetila jih je mirnost in sproščenost, ki jo glavno mesto ponuja in mnogi so se odločili, da bo Slovenija njihova destinacija tudi pri študijski izmenjavi.

Ob slovesu smo potočili kar nekaj solz, a smo se tolažili, da se kmalu zopet vidimo. Kakor so namreč rekli, so jih prevzele lepote, bogastvo in pestrost naše dežele. Najbolj pa so jih prepričali ljudje, ki so jim pokazali in pomagali začutiti pravo sLOVEnijo.

Matej Babič, 3.aG

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava