Dolenjci in Belokranjci na odru ljubljanske Opere

9.4.2012 | 11:50

FS Tine Rožanc - otroška skupina

FS Tine Rožanc - otroška skupina

FS Tine Rožanc

FS Tine Rožanc

Folklorna skupina Tine Rožanc je ena izmed najbolj prepoznavnih in kakovostnih folklornih skupin v Sloveniji. V njej pleše tudi več kot 20 Dolenjcev in Belokranjcev, na kar so zelo ponosni. Nekateri pri skupini plešejo že več let, drugi so »bruci«, folklorne korake pa so spoznavali v novomeški Folklorni skupini Kres, škocjanski folklorni skupini Plamen in poznanih belokranjskih skupinah.

Prihodnji konec tedna, 14. in 15. aprila 2012, bodo skupaj z drugimi člani (več kot 100 jih je) prvi v Sloveniji prenovljeno ljubljansko Opero odeli v pravljično in hkrati ljudsko vzdušje. Zagotovo bo zelo zanimivo videti, kako izgledajo folklorni kostumi na odru osrednjega slovenskega glasbenega gledališča.

Folklorniki različnih generacij bodo predstavili prav poseben inštrument, čudežne goslice, ki so znane po tem, da vse prisotne zapeljejo v ples. Staro ljudsko pravljico Čudežne goslice bodo predstavili tako, kot sami najbolje znajo – s slovensko ljudsko pesmijo, plesom in glasbo.

Na opernem odru dolenjski in belokranjski plesi

Skozi večer boste videli večino ljudskega ustvarjanja iz skoraj vseh pokrajin Slovenije, tudi Dolenjske in Bele krajine. Videli boste, kako so Korošci plesali na poročnih slavjih, razplet ljubezenske zgodbe dveh zaljubljencev iz Prekmurja in na kakšne posebne inštrumente so nekdaj igrali Ribničani, ko so šli »ofirat« oziroma voščit god svojemu županu. Gorenjci so imeli zelo živahne in zanimive plese, saj so za boljšo letino plesali s pogačo na glavi, dolgočasno in naporno kmečko delo pa so si s plesom nekoč znali popestriti tudi pri nas na Dolenjskem. Bloški pastirji pač ne bi bili pastirji, če ne bi kaj ušpičili! Plesati so znali s palicami, hoduljami in še marsičem! Spoznali se boste še s starim črnomaljskim plesom, ki se je razširil po večjem delu Bele krajine.

Mednarodno priznana skupina

Folklorna skupina, ki deluje pod okriljem Železničarskega kulturno-umetniškega društva, združuje kar nekaj skupin, ki jih povezuje ples in petje. V skupini namreč delujejo članska, otroška in veteranska skupina, narodni in tamburaški orkester. Skupina ne nastopa le v Sloveniji, ampak se večkrat letno predstavi tudi v sosednjih državah, v zadnjih letih so tako gostovali v Ukrajini, Srbiji, Turčiji, na Portugalskem, letos načrtujejo turnejo na Nizozemsko, naslednje leto pa tudi čezoceansko turnejo. Za svoje delovanje je skupina, ki predstavlja slovensko ljudsko izročilo že več kot 60 let, prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad.

Razlogov za obisk enega izmed koncertov je veliko. Če vas zanima, kako izgleda noša na velikem odru osrednjega slovenskega glasbenega gledališča, potem ne zamudite te edinstvene priložnosti.

Več o koncertu in Folklorni skupini Tine Rožanc na www.kud-tinerozanc.si.

Mihaela Hočevar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

9.4.2012Oceni Sandra Kov. 

to je pa res najbolša folklora daleč naokrog, zmeraj jih gledam po tv

9.4.2012Oceni jure verde 

PRIDEM VAS POGLEDAT ,LEPO

10.4.2012Oceni dajdam 

Kaj pa če bi kako belokranjsko folklorno skupino povabili,da bi se izkazala in pokazala in predstavila belokrajnske ljudske plese!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava