DL: Ali bo klavrna podoba kmalu zgodovina?

8.4.2012 | 13:15

Tržnica na Vidmu je do zdaj veljala za eno izmed črnih točk mesta. (Foto: A. Kerin, arhiv DL)

Tržnica na Vidmu je do zdaj veljala za eno izmed črnih točk mesta. (Foto: A. Kerin, arhiv DL)

Tržnica na Vidmu že več kot desetletje žalostno propada. Streha pušča na več koncih, sama podoba tržnice pa mestu Krško nikakor ni v ponos. Prej nasprotno. Razlogi za njeno obnovo se torej ponujajo sami od sebe, po težavah z neurejenim lastništvom pa se temu delu Vidma končno le obetajo boljši časi.

»Če sanacije ne bi bilo, bi objekt v nekaj letih razpadel. To je dejstvo,« je klavrno stanje tržnice nazorno opisal arhitekt Fedor Špacapan iz podjetja Elite arhitekti, kjer so pripravili idejno zasnovo za njeno prenovo. Čeprav so na občini sprva načrtovali, da bodo popravili le načeto streho, pa so na koncu projekt razširili. Pregled predvidenih stroškov investicije je namreč pokazal, da bi sanacija strehe stala skoraj toliko kot nadkritje tržnice, zato so se odločili za njeno celovito prenovo.

»Zgornji del tržnice bomo nadkrili in v delu proti cesti zasteklili ter na ta način omogočili uporabo poslovnih prostorov za daljše obdobje, njen spodnji del pa želimo obnoviti tako, da bomo pridobili kakovosten prostor za vse tiste, ki bi želeli svoje domače izdelke prodajati na stojnicah,« je pojasnila direktorica krške občinske uprave Melita Čopar. Prva faza dobrih 300 tisočakov vrednega projekta, za katerega naj bi 66 tisoč evrov prispevala Evropska unija, poleg sanacije obstoječe strehe in nadkritja terase predvideva še rušenje povezovalnega stopnišča med spodnjo in zgornjo etažo ter gradnjo novih stopnic s povezovalno klančino iz smeri Mercatorjeve trgovine. Zgornji del tržnice bo tako dostopen tudi gibalno oviranim osebam.

Še letos bodo po zagotovilih direktorice občinske uprave Melite Čopar porušili tudi več desetletij stare barake pri tržnici in na njihovem mestu uredili prepotrebna parkirišča.

Nova podoba tržnice pa prinaša tudi novosti na področju tržnega reda. Ponudniki, med katerimi prevladujejo tisti s tekstilnimi izdelki, bodo namreč prostor dobili v zgornji etaži, s tem pa naj bi se sprostili tudi parkirni prostori, ki so ob sobotah praktično zasedeni z njihovimi dostavnimi vozili in stojnicami, kar povzroča nemalo slabe volje med obiskovalci. Ob tem pa še vedno ni natančno jasno, kako bodo pri obnovi, ki naj bi se začela že letos, sodelovali lastniki posameznih delov dobrih 800 kvadratnih metrov velike tržnice. »Krška tržnica ni klasična tržnica, saj je njeno lastništvo problematično,« je povedal vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na občini Janko Avsec. Poleg krške občine je namreč lastnikov še nekaj, zato bo soglasje vseh za morebitno sodelovanje pri investiciji verjetno težko najti.

Še večji izziv pa bo v ta del mesta ponovno privabiti lokalne pridelovalce domače hrane, ki so s krške tržnice v zadnjih letih praktično izginili. Prav to bo namreč naloga projekta Posavska špajza, v katerega je poleg krške vključenih še pet posavskih občin, z njim pa bi radi v Posavju skrajšali pot od njive do krožnika.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 9. februarja 2012.

A. Kerin

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava