DL: Vaščani ogorčeni, lastniki pa nič

6.4.2012 | 14:20

Nad podrtijo sredi vasi se čudijo tudi mimoidoči sprehajalci in turisti. (Foto: L. M., arhiv DL)

Nad podrtijo sredi vasi se čudijo tudi mimoidoči sprehajalci in turisti. (Foto: L. M., arhiv DL)

V spodnjem delu Brezovice propadata še dve domačiji z gospodarskimi poslopji. Podobno sliko je žal videti še v mnogih slovenskih vaseh in tudi mestih. (Foto: L. M., arhiv DL)

V spodnjem delu Brezovice propadata še dve domačiji z gospodarskimi poslopji. Podobno sliko je žal videti še v mnogih slovenskih vaseh in tudi mestih. (Foto: L. M., arhiv DL)

Brežino ob zaraščeni hiši ob cesti v ovinku sredi vasi so za zdaj očistili vaščani sami, čeprav je to dolžnost lastnika zemljišča. (Foto: L. M., arhiv DL)

Brežino ob zaraščeni hiši ob cesti v ovinku sredi vasi so za zdaj očistili vaščani sami, čeprav je to dolžnost lastnika zemljišča. (Foto: L. M., arhiv DL)

Gre za tri parcele, ki so vse prej kot vaški ponos. Zanemarjene hiše in gospodarska poslopja, ki se že podirajo, parcele pa zaraščajo, so še posebej moteče, ker gre za turistično občino, skozi Brezovico pa se dnevno sprehajajo turisti in gostje bližnjega Krkinega zdravilišča Šmarješke Toplice. Vas je namreč le kakih dvesto metrov od term, pot pa je zelo obiskana, saj vodijo tam sprehajalne poti do Kogla in naprej. »Tako se nemalokrat zgodi, da turisti slikajo naše posebne ´kulturne bisere´, se zgražajo in čudijo, zakaj nihče ne naredi nič,« pravi soseda ene od takšnih podrtij - Mateja Gorišek. Skupaj z vaščani se sprašuje, kako da se kljub pobudam vaščanov ne na občini ne na medobčinskem inšpektoratu ne zgodi nič. »Nihče nima posluha za naše težave, izgovarjajo se drug na drugega, ne zgodi se nič,« pravi Goriškova, ki ima zaradi zanemarjene parcele ob svojem lepo urejenem domu nemalo težav.

Podirajoče se stavbe so namreč krasno gojišče za različne živalce, zlasti glodavce, kot so miši in podgane, pa tudi ščurke in kače, kar za vaščane predstavlja še zdravstveno nevarnost. Občina je sicer že nekajkrat poskrbela za deratizacijo, a to ni dovolj, pravijo vaščani. Ker zlasti zaraščena parcela v ovinku sredi vasi včasih celo ovira varen promet ob cesti, so brežino vaščani sami že večkrat počistili in posekali vejevje. A to ne gre v nedogled, kje je odgovornost lastnikov, se sprašujejo. Lastniki vseh problematičnih parcel živijo drugje, ponekod menda še ni urejeno dedovanja, v glavnem pa lastniki svojih parcel nočejo ne prodati ne počistiti.

PRIJAVE NA INŠPEKCIJE

Županja občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc odgovarja, da problem v Brezovici pozna in da ga skušajo reševati, a kaj dosti ne morejo storiti, saj so parcele v zasebni lasti. Kdo so lastniki stavb, zaradi zakona o varstvu osebnih podatkov ne smejo povedati, jim pa do sedaj ni uspelo navezati stika z njimi. Kot pravi direktorica občinske uprave Petra Pozderec, so lastnikom posredovali vljudnostni dopis o tej problematiki.

»Stvarno-pravni zakonik ureja lastninsko pravico in ostale obveznosti, ki izhajajo iz naslova lastninske pravice. O problemu je bil obveščen medobčinski inšpektorat, vendar pa je njegova pristojnost v tej zadevi izključena. Možna alternativa je prijava inšpekcijskim službam - gradbeni in veterinarski, ki sta stvarno pristojni. A prijava je možna takrat, ko prihaja do neposredne ogroženosti,« pravi Pozderčeva. Očitno na občini menijo, da sedanje stanje še ni takšno. Je pa občina do sedaj že nekajkrat na tem območju pri Zavodu za zdravstveno varstvo naročila deratizacijo, da bi zavarovali zdravje ljudi.

Medobčinski inšpektorat je po zagotovilih občine že večkrat pregledal cesto skozi vas, prav tam, kjer stoji podirajoča se hiša, a niso ugotovili »zaraščenosti parcele, s katere bi se vegetacija razraščala v cestno telo. Inšpekcijska služba je na tem odseku na tovrstno problematiko pozorna, tako kot vzdrževalec rednega vzdrževanja občinskih cest,« zagotavljajo na občini. Podobno je odgovorila tudi medobčinska inšpektorica Nataša Rajak, ki pravi, da je njena pristojnost le vegetacija ob cesti, seveda z vidika prometne varnosti, kar za zdaj v Brezovici ni problem, kot je po pozivih vaščanov ugotovila na terenu.

»Če pa bo, bomo lastnika seveda pozvali, da je dolžan očistiti teren v določenem roku, sicer lahko pride tudi do prisilne izvršbe na njegove stroške,« pravi Rajakova. Za ostale moteče zadeve pri propadajočem objektu pa so pristojne druge inšpekcijske službe, ki pa bodo ukrepale šele na prijavo, kar so po besedah Rajakove razložili tudi vaščanom.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 9. februarja 2012.

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

6.4.2012Oceni jušk 

Kje pa je to, očitno le ni tako na očem....

6.4.2012Oceni izo 

tista elektro omarca spredaj zgleda nova. nekdo čaka, da se bajta sesuje (najbrž pri tem pomaga, da odkriješ kakšen strešnik), pa bo fajn parcelca za prodat, "komunalno opremljena"..

6.4.2012Oceni krneki 

...in? V Šmihelu je zadeva zgorela, pa kaj pol? Še vedno en del stoji in lastniku se sladko j..... Izgovori, izgovori. Kakšne Inšpekcije. Imamo jih v NM pa? Nič.

6.4.2012Oceni branko 

Kaj se cendrate, ko jo bojo pa podrli bote pa spet jokali da je spomeniško varstvo tok ko vsi ostali k ose kakšna stara bajta podre

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava