Ženska v odnosih - kako do zadovoljstva v življenju

14.3.2012 | 09:05

Ženska v odnosih - kako do zadovoljstva v življenju

»Ženska v odnosih« se imenuje terapevtska skupina, ki poteka pod okriljem novomeškega Zakonskega in družinskega inštituta in jo vodi Melita Kramar, specialistka zakonske in družinske terapije. Od oktobra 2011 do konec februarja 2012 sta potekali kar dve skupini, ena v Novem mestu in ena v Krškem, kjer ima inštitut tudi svojo enoto. V letošnjem februarju, ena pa v lanski jeseni, pa sta se iztekli tudi nadaljevalni terapevtski skupini, ki pa so začeli svojo skupno pot že v jeseni 2010.

Na poti, ki je trajala 9 oziroma 19 srečanj po 2 uri, se je srečevalo okoli 24 žensk, po 6-8 na posamezno skupino. Začetna novomeška skupina pa se tudi nadaljuje v nadaljevalni del.

Posamezno srečanje je potekalo kot preplet predavanja, samorefleksije, vodenega pogovora in deljenje medsebojnih izkušenj. Vsakemu srečanju je sledilo še individualno delo doma z vajami in nato še dodatni osebni odziv terapevtke na vsako vajo.

Na srečanjih so se udeleženke pod vodstvom terapevtke srečevale s pomembnimi temami ter skupaj raziskovale najpomembnejša področja v njihovih življenjih. Posvetile smo se temam, kot so odnosi v primarni družini, odnos z mamo in odnos z očetom, odnos do našega telesa, samopodoba in samospoštovanje, čutenja in odgovornost, spregovorile smo tudi o jezi in vnašanju sprememb. Udeleženke so si bile med seboj različne, vsaka s svojo zgodbo in tudi različnih starosti, med 30 in 65 let, vse to pa je še posebej bogatilo vzdušje na skupini. Kljub vsej različnosti pa smo spoznavale, da nas kot ženske združuje veliko stvari.

Ves čas je udeleženke pot vodila k odgovorom - kako z veseljem biti ženska - samozavestna, vesela, nežna, sproščena, na trenutke divja, neukročena, prvinska, uspešna … Skratka takšna, kot v resnici tudi sem.

Po zaključku srečanj in tekom celotnega procesa so udeleženke navajale večje zadovoljstvo s svojim življenjem, večjo samopodobo, pomirjenost s sabo in svojo preteklostjo, večji stik s telesom, večjo skrb zase in svoje potrebe, soočenje s svojimi lastnimi občutki, večje poznavanje sebe in svojih reakcij. Udeleženke so stkale pristne medsebojne stike, rodila pa so se tudi nova prijateljstva.

Za udeležbo na naslednjih skupinah je že izkazan velik interes, zato z veseljem sporočamo, da se bo naslednja začetna skupina za ženske “Ženska v odnosih” predvidoma začela v jesenskem obdobju. Udeležba na skupini bo še naprej s prostovoljnim prispevkom, saj izvedbo tudi v letu 2012 sofinancira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Mestna občina Novo mesto.

Spoštovane ženske, v kolikor vas zanima udeležba na skupini, nas spremljajte na naši spletni strani ali na facebook-u, lahko pa se naročite na prejemanje obvestila in nam pošljete mail na info@zdi-nm.si in boste zagotovo pravočasno obveščene.

Vsem ženskam želimo čudovito pomlad, polno zdravega prebujenja in lepo mirno poletje.

Pripravila: Melita Kramar, spec. zakonske in družinske terapije
Zakonski in družinski inštitut
07 33 21 133 / 031 489 309 / www.zdi-nm.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava