Na Glasu mladih 2011 slavila moški in ženski duet

20.11.2011 | 12:40

013 - Simona Plut in Ajda Stina Turek

013 - Simona Plut in Ajda Stina Turek

014 - Rok Bratož

014 - Rok Bratož

002 - Imset

002 - Imset

Sinoči je v Kulturnem domu v Črnomlju potekal festival Glasu mladih 2011, ki ga organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj. Gre za prireditev s kar 33-letno tradicijo. Glasbeniki, ki so se predstavili, so prišli praktično z vseh koncev Slovenije. Nastopili so se v dveh kategorijah in sicer v Neobjavljeni skladbi in Že objavljeni domači ali tuji skladbi. Skozi ozko sito avdicije se je za ta večer uspelo prebiti 14 skladbam.

V prvo kategorijo so sodile avtorske skladbe, ki so bile prvič javno prvič predvajane ravno na Glasu mladih 2011. V drugo kategorijo pa so spadale priredbe oziroma interpretacije skladb, ki so jih napisali po večini že uveljavljeni slovenski ali tuji glasbeniki.

Prireditev sta odlično povezovala Ula Kočevar in Marko Simčič, med nastopi glasbenikov pa so občinstvo zabavali mladi stand up komiki, ki prihajajo iz akademije Panč in zadnje leto pridno nabirajo nastope in kilometrino na stand up odrih širom Slovenije.

Na Glasu mladih za glasbenike od 15 do 30 let so v kategoriji Neobjavljena skladba nastopili Beti & The Neighbours, Charlie Butter Fly, Polona Gorše, Imset, Incapsa, Vidva, The Road in Ajda Stina Turek, v kategoriji Že objavljena domača ali tuja skladba pa Monika Bajuk & Rok Popovič, Rok Bratož, Anja Mihelčič, Oktober, Sabina Povše ter Ajda Stina Turek in Simona Plut.

In kdo je slavil na letošnji prireditvi? V kategoriji Že objavljena domača ali tuja skladba sta slavili Simona Plut in Ajda Stina Turek, ki sta se predstavili s pesmijo Tell him. Simona Plut je domačinka, Ajda Stina Turek pa prihaja iz Domžal. Spoznali sta se pred dvema letoma prav na Glasu mladih. Takoj sta se spoprijateljili, ponovno pa sta se srečali na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer trenutno Simona obiskuje 3. letnik, Ajda pa 2. letnik - smeri Petje – jazz – zabavna glasba. Za letošnji Glas mladih sta se odločili, da združita svoje moči in se predstavita s pesmijo Tell him, kjer Simona poje besedilo Celine Dion, Ajda pa verze Barbare Streisand.

Drugo mesto je osvojila Monika Bajuk, ki je zapela pesem Rolling In The Deep, tretja pa je bila Sabina Povše s pesmijo Make You Feel My Love.

Razglasili so tudi tri najboljše tri v kategoriji Neobjavljena skladba. Ta kategorija ima nekoliko večjo težo, saj se tukaj pokaže prava ustvarjalnost mladih glasbenikov. Letošnji Glas mladih je bil prvi, da je njem nastopilo več izvajalcev v kategoriji Neobjavljena skladba kot v kategoriji Že objavljena skladba. Slavil je duet Vidva, ki ga sestavljata brata Blaž in Nejc Podobnik. Prihajata iz majhne vasice Hrustovo pri Velikih Laščah. Oba sta naredila nižjo glasbeno šolo iz klavirja. Pred približno enim letom sta bolj zavzeto začela skupaj igrati in ustvarjati. Doživeto sta zapela svojo skladbo z naslovom Pa sem že mislil.

Drugo mesto je zasedla Ajda Stina Turek iz Domžal s pesmijo Moč mladosti, tretje mesto pa je pripadlo skupini Charlie Butter Fly iz Kočevja, ki je za nagrado prejela tudi nastop na glasbenem festivalu Schengenfest 2012.

V spremljevalnem programu so nastopile plesalke Plesne šole SŠ Črnomelj, Orientalski plesni skupini ZIK in Savana, plesalki Vita Vlašič in Tamara Tavčar ter pevki Janja Hozner in Leja Plut, nagrade najboljšim pa so podelili uspešni belokranjski podjetniki Martin Pečarič, Tone Miketič, Janez Štajdohar, Stane Malerič, Darjan Moravec in Minka Grdešič.

Tekst in foto: Rudi Vlašič

Galerija

001 - Marko Simčič in Ula Kočevar
002 - Imset
003 - Incapsa
004 - Vidva
005 - The Road
006 - Ajda Stina Turek
007 - Beti & The Neighbours
008 - Polona Gorše
009 - Charlie Butter Fly
010- Ula Turk
011- stand up
012 - Anja Mihelčič
013 - Simona Plut in Ajda Stina Turek
014 - Rok Bratož
015 - Rok Popovič in Monika Bajuk
016 - Oktober
017 - Simona Povše
018 - Martin Pećarič in Sabina Povše
019 - Monika Bajuk, Rok Popovič in Tone Miketič
020 - Ajda Stina Turek, Janez Štajdohar in Simona Plut
021 - Charlie Butter Fly in Stane Malerič
022 - Charlie Butter Fly in Darjan Moravec
023 - Ajda Stina Turek in Darjan Moravec
024 - duet Vidva in Minka Grdešič
025 - Savana
026 - Tamara Tavčar in Vita Vlašič
027 - plesalke SŠ  Črnomelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

20.11.2011Oceni janja 

Čestitke organizatorjem, da so na prireditev pritegnili glasbenike iz vseh koncev Slovenije. Krasen festival, naj kar takšen ostane.

20.11.2011Oceni MihaK 

Kje so pa belokranjski pevci? Kaj mi nimamo doma nič kakovostnih talentov?

21.11.2011Oceni prestopnik 

Glavno da so se prišli pokazat prestopniki iz osebne koristi Renatka in Fabko.

21.11.2011Oceni BARBARA 

Zakaj Glas mladih Bele krajine ne ostane Glas mladih Bele krajine... imamo doma veliko talentiranih pevcev, ki naj se pokažejo širši javnosti...za vse ostale pa obstajajo oddaje kot so Slo.ima talent, Evrovizijamisija...

21.11.2011Oceni MihaK 

to Barbara to tud jaz mislim

21.11.2011Oceni Domačinka 

Glas mladih je bil zelo dobro organizeran. Pohvala organizatorjem. Se pa vsekakor strinjam z Barbaro in MIhaK. Glas mladih kmalu več ne bo predstavljal dobrih domačih izvajalcev in pevcev. Bojim se, da bodo domačini iz protesta bojkotirali prijave .... in če ni domačih nastopajočih ni domače publike - ne vem kdo bo potem napolnil dvorano ?!? ... mogoče v razmislek tudi organizatorjem

22.11.2011Oceni CUK Pristava 

http://www.facebook.com/event.php?eid=247839321936295 mladi glasbeniki imajo možnost nastopa na koncertu Glas mladih po Glasu mladih, 26.11.2011 ob 19h

22.11.2011Oceni rok 

Kolikor pa jaz vsem, je Glas mladih pogledal preko Gorjancev ravno zaradi tega, ker je število prijav domačih izvajalcev pričelo upadati, ker ni bilo pravega zanimanja. Bela krajina je po moje tudi premajhna, da bi se začela zapirati in omejevati. Pravilo, da lahko na Glasu mladih nastopi kdorkoli (tudi če je doma iz Švedske, Konga, Kitajske ali iz ZDA), se mi zdi zato čisto vredu. Širiti si je treba obzorja, ne pa biti sam sebi zadosti. Mar ni tako?

23.11.2011Oceni mara 

Da, Rok, lepo naučeno. Se strinjam, da se ni dobro zapirati in omejevati, obenem pa se mi zdi pomembno dati priložnost domačim ljudem. Prireditve omenjenega organizatorja pa vabijo predvsem tuje. Domačih je komaj za vzorec. To pa ni ok.

23.11.2011Oceni Glas mladih 

Kot organizator naj pojasnim, da je Glas mladih z letom 2008, ko je praznoval 30-letnico od prve izvedbe, načrtno opustil besedici Bele krajine. Od 2008 smo prireditev razširili na dva večera, kjer je prvi namenjen zgolj osnovnošolcem. Prireditev je že 4 leta zgolj Glas mladih in se na njej lahko predstavijo mladi z vseh koncev Slovenije in tudi tujine. Na ta način smo dosegli višji nivo kakovosti in dobili prireditev, ki je zato bolj zanimiva tudi za domačine. Belokranjski mladi glasbeniki (tisti dobri) pa imajo odprta vrata za predstavitev, ki jo tudi s pridom izkoriščajo. Na letošnjem osnovnošolskem Glasu mladih se je za primerjavo od 11 pevk predstavilo kar 6 belokranjk. Na glavnem večeru Glasa mladih 2011 pa je od 14 glasbenih točk bilo 5 belokranjskih. Ravno s širitvijo preko Gorjancev imajo mladi belokranjski glasbeniki tudi več možnosti spoznavanja, povezovanja in sodelovanja z ostalimi mladimi in že uveljavljenimi glasbeniki. S tem razvijajo svoj glasbeni potencial in nastopijo tudi še kje drugje. To pa je tudi osnovno poslanstvo festivala - razvijanje glasbene ustvarjalnosti in omogočanje predstavitve kar najširšemu krogu občinstva. :) Tadej Fink, ZIK Črnomelj

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava