DL: Qlandia bo dobila manjšo sosedo

1.10.2011 | 14:15

Foto: M. M.

Foto: M. M.

Hypo banka oz. njena hčerinska družba MM Theta načrtuje še letos pridobiti gradbeno dovoljenje za dva od treh trgovskih objektov, ki jih bodo gradili postopno in so predvideni v novi poslovno storitveni coni v Mačkovcu, ta bo po velikosti približno za tretjino manjša od že zgrajene Qlandie. Občinska uprava naj bi do jeseni pripravila predlog dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev občinskega lokacijskega načrta za to poslovno storitveno cono, ki ga bo nato še enkrat obravnaval občinski svet mestne občine Novo mesto.

Kot je na javni obravnavi dopolnjenega prostorskega akta poudaril Izidor Jerala, pomočnik vodje oddelka za prostor pri mestni občini Novo mesto, so precej znižali kote platoja, na južnem območju cone na račun ukinitve kletne etaže za tri metre. Ne glede na to je plato za najbližjo sosedo, ki živi v stanovanjski hiši v prvi vrsti v naselju Pod Trško goro, še vedno visok, ko bodo na njem stali objekti, pa ji bodo povsem zastrli pogled. Terjala je resno proučitev svojega primera, a konkretnih ukrepov zaradi vpliva cone investitor še vedno ni sprejel. »Kdaj bodo začeli graditi, je odvisno od sprejetja dopolnjenega osnutka prostorskega akta. Investitor želi čim prej začeti. V treh do štirih mesecih po tem, ko bo dokument še enkrat obravnaval občinski svet, naj bi pridobili gradbeno dovoljenje za dva objekta in vso infrastrukturo, na katero sta vezana, « je krajanom pojasnil Dušan Granda, direktor podjetja Topos, ki je pripravljalo dopolnitve, in ob tem dodal, da se je treba zavedati, da so časi taki, da se načrti lahko hitro tudi spremenijo.

V prvih dveh objektih naj bi po načrtih uredili trgovino s pohištvom in vodilno trgovino za dom in gradnjo v Evropi - Obi. Da v Obiju mislijo resno, kaže tudi zbiranje ekipe zaposlenih, ki bo vodila enoto trgovske verige v Novem mestu, čeprav niso ob vprašanjih medijev še nič kaj zgovorni. Z izjavami so zadržani tudi v krajevni skupnosti. »Nismo proti gradnji trgovskih centrov, a skrbi nas, kako bomo živeli, ko bodo začeli graditi,« skrbi krajanov strni Dragica Nenadić, predsednica sveta KS Ločna Mačkovec, in opozarja, da bo, takoj ko se bo gradnja začela, sedanje igrišče neuporabno in ga bo zaradi varnosti treba zapreti; zato je krajevna skupnost podala pobudo, da je treba primerno igrišče urediti pred tem. Slobodan Novaković je občini očital, da s kvazi arhitekturnim oblikovanjem, ki je slabše od javnih skladišč v Ljubljani, dovoljuje diktat kapitala in degradacijo prostora. Fasad, ki bi dajale vtis urbanega prostora, na delu, ki je obrnjen proti naselju, predlog sprememb namreč ne vsebuje. Jerala pojasnjuje, da investitorjev za monumentalne objekte že štiri leta v mestu ni in da se značaj vseh trgovskih centrov spreminja in se načrti minimalizirajo.

Tudi Qlandia je bila predvidena v dveh etažah, zgradili so jo v eni. Za dostop do cone bodo zgradili začasno lokalno cesto. Ni pa še jasno, kje točno in kakšen bo dostop do cone, ko bo tu zgrajen priključek za tretjo razvojno os, ki je načrtovana na območju Novega mesta. »Dva meseca je že zdavnaj minilo, odkar je država zagotovila, da se bo opredelila glede tega,« pravi Jerala, a odgovora iz Ljubljane še ni. Hitro cesto tretje razvojne osi naj bi v to območje umestili z državnim prostorskim načrtom, takrat bo tudi jasno, ali bo priključek zunaj nivojski ali ne. Občina je podala pripombo, da bi dostop do cone uredili s podvozom, a zagotovil, da bo predlog sprejet, nima. Krajani poudarjajo, da do prometnega stika kompleksa z naseljem na vzhodni strani pred tretjo razvojno osjo ne sme priti, saj si normalnega življenja ob tranzitu nakupovalcev ne predstavljajo.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 25. avgusta letos.

Irena Novak

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.10.2011Oceni Evita 

Podizvajalci pozor! "Hypo banka oz. njena hčerinska družba MM Theta" nameravata graditi na Dolenjskem! Ta kombinacija naj vam bo v opozorilo!!! Na Hrvaškem so v takih kombinacijah (Hypo Alpe Adria in njene hčerinske firme) ostali dolžni morje denarja. Na beraško palico so spravili nešteto malih podizvajalcev. Jaz jim ne bi zaupala niti malo. Delajte samo z bančnimi garancijami. Če so ratali tako zelo pošteni jim bančne garancije ne bodo problem. Stroške garancij naj pa krijejo iz 'pošteno' pridelanega denarja pri sosedih.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava