namig za premik

Dan odprtih vrat, grad

18.5.2024 | 10:00

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN IN AKCIJA ZA DRUŽINE BREZPLAČNO NA GRADU PODSREDA

15. maj obeležujemo kot mednarodni dan družine, ki ga je že leta 1993 razglasila Generalna skupščina združenih narodov. Vsako leto ima ta dan drugačno geslo. S prizadevanjem Zveze družin se je uveljavil Teden družin od 15. do 22. maja in akcija »za družine brezplačno«.

Prav tako se v tem tednu praznuje tudi mednarodni muzejski dan ki ga ICOM – Mednarodni muzejski svet organizira že od leta 1977. Tema letošnjega dne je Muzeji za izobraževanje in raziskovanje.

Kozjanski park se letos pridružuje obema akcijama. Želja Kozjanskega parka je, da družinam omogočimo ogled gradu in da otroci skupaj s starši v teh posebnih prostorih doživijo nekaj lepega, poučnega in zabavnega. Akcija »za družine brezplačno« bo na gradu Podsreda potekala od 15. maja do vključno 19. maja 2024.

V soboto, 18. maja, ko obeležujemo mednarodni muzejski dan, smo za obiskovalce pripravili še malo bolj pester program. Med 10. in 17. uro si bodo posamezniki in družine lahko brezplačno ogledali grad Podsredo in vse razstave, ki so trenutno v gradu: od Hermana Lisjaka v Kozjanskem parku, do slik Franceta Slane, Zgodb iz narave, Fotografskega extempora, Ujete prosojnosti in Gliv Kozjanskega parka.

Od 15.30 do 16.30 bo potekala grajska ustvarjalnica – narišem inicialko in je namenjena tako odraslim kot otrokom, ki znajo že pisati.

Dan muzejev bomo zaključili ob 17.00 s predstavitvijo Življenja v Podsredi in okolici leta 1821, kar nam bo predstavil Mitja Lojen. Njegova raziskava je nastala na podlagi vprašalnic in njihovih odgovorov, ki so bile poslane po nabornih okrajih takratne Štajerske.

V Kozjanskem parku vabimo vse družine in posameznike, da izkoristijo brezplačen vstop in si ogledajo najbolj grajskega med gradovi.

Ob tem so obiskovalci vabljeni, da si ogledajo tudi naše središče za obiskovalce, pokukajo v grajsko trgovino in se mogoče poskusijo tudi v Lovu na zaklad.

Lucija Zorenč, Kozjanski park

‹ nazaj