VIDEO: Več glasbe, več sonca - DMP z novim singlom in filmsko zgodbo: X sonca

9.5.2024 | 11:20

VIDEO: Več glasbe, več sonca - DMP z novim singlom in filmsko zgodbo: X sonca
VIDEO: Več glasbe, več sonca - DMP z novim singlom in filmsko zgodbo: X sonca
VIDEO: Več glasbe, več sonca - DMP z novim singlom in filmsko zgodbo: X sonca

Novomeška skupina Društvo mrtvih pesnikov na vrhuncu letošnje pomladi v svet pošilja svežo dozo optimizma in sporoča slovenski publiki, da ji goriva in navdiha še ni zmanjkalo. Pred nami je novi singel in spremljajoči videospot X sonca, ki najavlja nadaljevanje glasbene in filmske zgodbe.

Skladba je vzklik neke generacije, ki se vse bolj zaveda svoje ujetosti in usodnosti trenutka, ki ga živi, ter se sprašuje: »Koliko sonca je tu za nas? Koliko pesmi za moj glas? Koliko solz prenese čas?« Vprašalnica koliko torej pojasnjuje neznanko X v naslovu, pa vendar dmpjevci svoje prevpraševanje zapredejo v nalezljivo privzdigujočo ritmiko in melodiko, ki skladbi podeljuje svetlejši značaj. DMP že od nekdaj stavi zlasti na to, čemur nekateri pravijo songwriting, za Mrtve pesnike pa bi v tem smislu lahko rekli, da se – tako kot v primeru X sonca – osredotočajo na proces nastajanja pesmi, da želijo prek svoje glasbe predvsem vzpostaviti odnos s publiko, ne pa zadovoljevati svojega glasbenega ega. Pod besedilo in glasbo se je podpisal frontman in kitarist Alan Vitezič, do končne podobe, ki je delo vseh članov banda (tu so še klaviaturist Boštjan Artiček, basist Tomaž Koncilija in bobnar Marko Zajc), pa jo je produkcijsko zapeljal kitarist skupine Peter Dekleva.

zid singla spremlja tudi videospot, postavljen v grajsko okolje dvorca Raka na Dolenjskem, kjer so člani banda preživeli štiri aprilske dneve in noči in zavrteli čas za skoraj tristo let nazaj. Posebnost pričujočega izida je filmska zgodba, ki jo bodo poslušalci oz. gledalci spremljali v nadaljevanjih. Drugi del, skladba Vojno se igrava – s šahovsko obarvanimi prispodobami in pripadajočim videom – je tako kot X sonca namreč postavljena v 18. stoletje, skupaj pa predstavljata svojevrsten video diptih, ki bo v polnosti zaživel jeseni, predvidoma septembra.

V videospotu X sonca spremljamo naveličanega kralja, ki mu življenje želijo razvedriti alkimist s svojimi zvarki, znanstvenik in njegovi izumi, glasbenik z močjo svoje umetnosti in grajski bonvivan, mojster noblese in življenjskih užitkov. Glavne vloge so odigrali člani skupine, ob njih pa še Nataša Filip Jordan kot kraljica ter Jon Vitezič in Ian Vedernjak kot stražarja. Scenarij, režija in montaža sta v celoti delo Alana Viteziča, kar pomeni, da so Pesniki tudi na področju video produkcije odločno stopili na pot samostojnosti, podobno kot to velja že za njihovo ustvarjanje glasbe vsaj od albuma Astronavt (2018) naprej.

DMP info

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava